Ankara – ESI at panel debate on the road to visa-free travel for Turkish nationals: problems and prospects

4 May 2015
Photo: flickr/Jorge Franganillo
Photo: flickr/Jorge Franganillo

Türkçe davetiye aşağıdadır

The European Stability Initiative, in cooperation with the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey (TOBB) and the Economic Development Foundation (IKV), is inviting to:

A PANEL DEBATE

The road to visa-free travel for Turkish nationals:
problems and prospects

Ankara, Monday 4 May 2015, 10.00 – 12.30 hours

In December 2013, Turkey and the EU launched a visa liberalisation process. Based on a "visa roadmap", Turkey is undertaking reforms in the fields of passports, border management and asylum, illegal migration, the fight against organised crime and human rights to qualify for visa-free travel with the Schengen zone. The declared goal of the Turkish government is the abolition of the visa requirement by 2017.

How far has Turkey come? Where is progress and where are more efforts needed? Is 2017 still a realistic target date? These and other questions will be discussed by a panel comprising:

  • Gerald Knaus, ESI Chairman
  • Kasia Lach, in charge of the visa process at the EU Delegation to Turkey
  • Melih Özsöz, IKV Deputy Secretary General and Director of Research

A representative of TOBB and Çiğdem Nas, IKV's Secretary General, will welcome the participants. The panellists will take questions from the audience. The discussion will be moderated by Alexandra Stiglmayer, ESI Senior Analyst.

The event will be conducted in both English and Turkish with simultaneous interpretation. It will be held under Chatham House rules. Journalists can speak on the record with Gerald Knaus and Melih Özsöz after the briefing.

Monday, 4 May 2015
10.00 – 12.30 hours
Location: TOBB Social Facilities, MNOP Twin Towers, meeting room "Şefik Tokat", Dumlupinar Boulevard No: 252 (Eskişehir Highway 9 km), 06530 Ankara

Please register with early since places are limited with Ahmet Ceran, tel. 0212/270-9300, aceran@ikv.org.tr.

Further reading:

TOBB - IKV - ESI

Avrupa İstikrar Girişimi (ESI) olarak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ile beraber düzenlediğimiz:

Türk Vatandaşları İçin Vizesiz Avrupa Yolu:
Sorunlar ve Beklentiler

Ankara, Pazartesi, 4 Mayıs, 2015, 10.00-12.30

konulu panel oturumuna sizi davet etmekten mutluluk duyuyoruz.

Aralık 2013 itibarı ile Türkiye ve Avrupa Birliği vize serbestleşmesi sürecini başlattılar. O tarihten bu yana Türkiye, hazırlanan "Vize Yol Haritası" temelinde, vatandaşlarının Schengen ülkelerine vizesiz seyahat hakkına kavuşmaları için pasaport, sınır yönetimi ve sığınma, yasadışı göç, örgütlü suç ile mücadele ve insan kaçakçılığı alanlarının yanısıra insan hakları konusunda da reformlar yapıyor. Türk Hükûmeti'nin vize mecburiyetinin son bulmasına dair açıkladığı hedef tarih 2017.

Türkiye bugün hangi noktada bulunuyor? Hangi alanlarda önemli ilerleme sağlandı? Hangi alanlarda daha fazla çaba sarf edilmeli? 2017 hâlâ gerçekçi bir hedef mi? Bütün bu soruların cevaplarının verileceği ve konu ile ilgili merak edilen diğer hususların tartışılacağı panele aşağıdaki uzman ve yetkililer katılacak:

  • Gerald Knaus, ESI Başkanı
  • Kasia Lach, Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği – Vize Süreci Sorumlusu
  • Melih Özsöz, İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü

TOBB'dan bir temsilci ile İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas tarafından gerçekleştirilecek açış konuşmalarını takiben başlayacak panel soru-cevap bölümü ile son bulacak. Moderatörlüğünü ESI kıdemli uzmanı Alexandra Stiglmayer'in yapacağı panel boyunca Chatham House kuralları uygulanacak. Arzu ettikleri takdirde basın mensupları, Gerald Knaus ve Melih Özsöz ile etkinlikten sonra görüşebilecekler.

Pazartesi 04 Mayıs 2015, 10:00-12:30

Yer: TOBB İkiz Kuleler Sosyal Tesisler MNOP, Şefik Tokat Toplantı Salonu, Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9. Km.) 06530 /ANKARA

Simultane çeviri sağlanacaktır.
Katılımcı sayısı sınırlı olduğundan, lütfen kayıt yaptırınız.
Kayıt: Ahmet Ceran
Tel: 0212 270 93 00 – aceran@ikv.org.tr

Okumanız için tavsiyelerimiz: