Izmišljeni pogromi - Statstike, laži, i zabune na Kosovu

19 February 2024
Gracanica Monastery in Kosovo
Gracanica Monastery in Kosovo

Puna verzija ovog izvještaja dostupna je u PDF formatu

6. jula 2023, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić javno je izjavio da NATO i UN imaju četrnaest dana da razoružaju policijske snage Kosova i zaštite Srbe na Kosovu od albanskih "pogroma i etničkog čišćenja." U suprotnom, "neko drugi" će morati to uraditi.

Upozorenja da Srbija možda treba da pošalje trupe na Kosovo da zaštiti Srbe nisu nova. Već u avgustu 2018, kada je Hašim Tači bio predsjednik Kosova, srpski predsjednik Aleksandar Vučić opisao je Kosovo kao bure baruta: "Svi će čekati priliku da udare drugog kako bi ostvarili prednost na terenu. I svaki dan ćemo se brinuti da li će nas napasti na sjeveru, gdje će nas udariti, s čijom podrškom..." Međutim, izjave iz 2018 su glasile da će Srbija braniti Srbe ako budu napadnuti na Kosovu. Od 2023, izjave glase da su Srbi sada napadnuti i da ih treba braniti.

ESI je krajem jula 2023 upozorio na to da je ovo ozbiljna prijetnja miru na Balkanu. Nekoliko mjeseci kasnije, pripadnici srpske paravojske su napali kosovsku policiju na sjeveru Kosova. Vrijeme je da se ozbiljno shvati ono što političari u Beogradu trenutno govore. Ako se izmišljaju pogromi, onda slijedi nasilje. Ako se takve lažne tvrdnje ne demantuju, situacija će se dalje eskalirati.

Ne bi trebalo biti teško međunarodnim organizacijama da ospore lažne, obmanjujuće i opasne tvrdnje o imaginarnim pogromima svaki put kada se iznesu. Ni jedan od mnogih međunarodnih posmatrača sa osobljem na terenu na Kosovu – od KFOR-a do EULEX-a, Misije EU za vladavinu prava, od UNMIK-a do OEBS-a – nije vidio ili opisao "etničko čišćenje Srba" ili albanski "teror" u posljednjim godinama u bilo kojem od njihovih obimnih izvještaja. Ali, odsustvo dokaza nije zaustavilo iznošenje zapaljivih tvrdnji.

Jedan od alata u ovoj borbi narativa bila je i statistika. Tako je 5. oktobra 2023, predsjednik Vučić objasnio da je, kao rezultat "albanskog terora", 11 procenata Srba sa Kosova napustilo Kosovo od početka 2021. Potom, 8. februara 2024, govoreći u Savjetu bezbjednosti UN, Vučić je spomenuo "14 procenata" Srba sa Kosova koji su otišli za samo jednu godinu.

Nije ponuđen dokaz za navodne pogrome, sistematsko nasilje ili navodno "etničko čišćenje" u posljednjim godinama. Ali, šta je sa dokazima za ove brojeve koje je citirao predsjednik Vučić i drugi? Šta oni otkrivaju? Šta zapravo znamo?